Doorzoek de site

Of bekijk alle producten

24 oktober ’22

Bite&White: Een veilige keuze voor tanden bleken

In de afgelopen decennia is er veel aandacht geweest voor de veiligheid van het bleken van tanden en de mogelijke effecten op het glazuur en de dentine. Met name het belangrijkste ingrediƫnt "waterstofperoxide" is zorgvuldig geƫvalueerd.

Bij bestudering van de beschikbare literatuur blijkt dat publicaties over bleken controversieel zijn. Afhankelijk van de geĆ«valueerde producten, gebruikte testprotocollen en natuurlijk de verantwoordelijke universiteit resulteerden dit in verschillende conclusies.Daarom is dit onderwerp voorgelegd aan de ISO-commissie ISO/TC106/SC7 die verantwoordelijk is voor de productnorm ISO 28399 ā€œExterne tandbleekproductenā€.

De norm voor bleekproducten bevatte al eisen aan de stabiliteit van waterstofperoxide en de werkzaamheid van de bleekbehandeling. In de recente publicatie (2021) is de norm uitgebreid met nog twee tests op het gebied van veiligheid:

  1. Oppervlakte microhardheid
  2. Oppervlakte-erosie

Deze testen geven meer adequate informatie over de mogelijke invloeden van een bleekbehandeling op het glazuur en dentine.

Helaas zijn deze tests nogal complex omdat ze worden uitgevoerd op geprepareerde menselijke tanden. Daarom hebben we besloten om voor de uitvoering van deze tests samen te werken met het internationaal bekende laboratorium Intertek in het VK. Na enkele wekenĀ  voorbereiden van testmonsters en het definiĆ«ren van protocollen voor testprestaties, werden tijdens het onderzoek alle Cavex-bleekgels geĆ«valueerd.

Oppervlakte microhardheidstest

Voor de microhardheidstest van het oppervlak werden emaille blokken in secties gesneden en sterk gepolijst. Een Buehler MicroMet 5103 oppervlakte-microhardheidsmachine werd gebruikt om de Vickers-microhardheid te meten. Aan elke behandeling werden tien glazuurmonsters toegewezen, zonder dat monsters nodig waren voor de controle of standaard. Na een dagelijkse behandeling van 15 minuten, gedurende 14 opeenvolgende dagen, werd de Vickers-microhardheid opnieuw gemeten.

Vereisten volgens de ISO norm

De producten mogen de gemiddelde microhardheid van het glazuurmonster niet met meer dan 10% van de initiƫle microhardheid van de monsters verminderen.

Resultaten microhardheid oppervlak

De gemiddelde procentuele verandering in de microhardheid van het Vickers-oppervlak vertoonde tussen -0,70 en +0,08%. Alle bleekgels van Cavex hebben zeer weinig invloed op de microhardheid van het oppervlak en voldoen aan de veiligheidseisen van de norm.

Cavex Bite&White: veilige bleekgel

Oppervlakte-erosietest

Voor de oppervlakte-erosietest werden monsters van menselijk glazuur en dentine gesneden, in harsvormen geplaatst en gepolijst. Een 3D-oppervlakteprofielmeter werd gebruikt om de basislijnoppervlakprofielen te meten. Vervolgens werd tape gebruikt om een referentiegebied voor de basislijn te verschaffen en een onbeschermde strook van 1 mm die aan de behandelingen zou worden blootgesteld. Aan elke behandeling werden zes monsters toegewezen die gedurende 14 opeenvolgende dagen dagelijks gedurende 15 minuten werden behandeld. Tussendoor en na de behandeling werden de monsters bewaard in kunstmatig speeksel (37oC) en werd een 3D-oppervlakteprofilometer gebruikt om de erosie te meten.

Vereisten volgens de ISO norm

The whitening gels must not have eroded the enamel or dentine samples by more than the level of erosion caused by exposing samples to the reference standard solution.

Resultaten microhardheid oppervlak

Het niveau van erosie veroorzaakt door de Cavex-bleekgels was ver onder het niveau van erosie veroorzaakt door de standaard referentieoplossing (glazuur 0,00 Āµm, dentine -0,03 ā€“ 1,04 Āµm). Alle bleekgels voldeden aan de veiligheidseisen van de norm.

Cavex Bite&White: veilige bleekgel

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat alle Cavex Bite&White bleekgels voldoen aan de relevante ISO 28399:2021 ā€œExterne tandbleekproductenā€ en dus een veilige keuze zijn voor het bleken van tanden.

Meer informatie

Voor meer informatie over onze premium bleekoplossingen kunt u hier ons complete assortiment vinden.

Als u vragen heeft neem dan contact met ons op.