Doorzoek de site

Of bekijk alle producten

20 april ’21

Pre-procedureel spoelen tegen corona

Sinds de uitbraak van SARS-CoV-2 zijn er vele publicaties geweest over de effectiviteit van spoelmiddelen tegen de verspreiding van Corona. Geconcludeerd kan worden dat het pre-procedureel spoelen met waterstofperoxide een meetbaar effect heeft op het aantal aanwezige micro organismen in de mond, en daarmee de mogelijke verspreiding van het virus via aerosolen, opspattingen of direct contact.  Door patiënten slechts 30-60 seconden te laten spoelen, voorafgaand aan iedere behandeling, wordt dus een wezenlijke bijdrage geleverd aan het terugdringen van de verspreiding van virussen, waaronder Corona.

veilig pre-procedureel spoelen waterstofperoxide

Voorkomen van verspreiding

Het artikel ‘Infectiepreventie in de mondzorg tijdens de uitbraak van SARS-CoV-2’ van maart 2020 in het Nederlandse Tijdschrift voor Tandheelkunde refereerde aan recente studies om de mond te spoelen met waterstofperoxide. De belangrijkste gastheer van COVID-19 bevindt zich immers in de orale mucosa. Hierdoor vormt de mond een direct risico en is het van belang deze goed te reinigen.

Pre-procedureel spoelen met waterstofperoxide

Het Coronavirus is een zogenaamd ‘ingekapseld virus’. De eiwitmantel die het genetische virus bevat, is beschermd door een vetmembraam. Waterstofperoxide is in staat om deze vetlaag snel te doorbreken. Uit de literatuur is naar voren gekomen dat spoelen met een oplossing van 1% tot 2% waterstofperoxide gedurende 30 tot 60 seconden het aantal micro organismen vermindert. Dit draagt vervolgens bij aan het verlagen van het aantal micro organismen dat zou kunnen ontsnappen door aerosolen, opspattingen of direct contact en vermindert daardoor het risico op verspreiding van het virus.

Ontwikkeling  Cavex Oral Pre Rinse

Op basis van wetenschappelijke inzichten over de effectiviteit van pre-procedurele mondspoelmiddelen en informatie uit de dentale wereld, is Cavex direct gestart met de ontwikkeling van een optimale pre-procedurele mondspoeling. Als Nederlandse fabrikant van whitening materialen op basis van waterstofperoxide en een unieke mondspoeling tegen halitose (Fresh4Sure), beschikt Cavex over zowel kennis van de toepassing van waterstofperoxide als de productie van een mondspoelmiddel. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van Cavex Oral Pre Rinse. Een pre-procedureel product waarin de antivirale werking van waterstofperoxide gecombineerd is met de antiseptische kracht van mondspoelmiddelen.

veilig pre-procedureel spoelen waterstofperoxide

Klaar voor gebruik

Cavex Oral Pre Rinse bevat 1,5% waterstofperoxide waaraan een bio adhesief is toegevoegd voor de juiste viscositeit en schuimconditie. De antibacteriële werking van de erythritol versterkt het reinigende effect. De toevoeging van glycerine tegen een droge mond en een lichte mintsmaak maken het voor uw patiënt prettig om voorafgaand aan de behandeling te spoelen. De fles van 500 ml is geschikt voor 50 mondspoelingen en is direct klaar voor gebruik. Er zit een geïntegreerde maatbeker op de fles. Hierdoor krijgt u precies de juiste dosering als u in de fles knijpt. U hoeft dan ook geen extra handelingen te verrichten.

Stabiele waterstofperoxide

Waterstofperoxide is geen wondermiddel dat het complete virus doodt. Toch is het effectief om verdere verspreiding van het aantal virusdeeltjes op het zachte weefsel te verminderen. De waterstofperoxide in Cavex Oral Pre Rinse is gestabiliseerd en daardoor bij iedere spoelbeurt identiek en effectief. Wanneer de waterstofperoxide in een pre-procedureel spoelmiddel niet stabiel is, betekent dit dat de reactie direct start. Dit heeft tot gevolg dat het percentage waterstofperoxide meteen daalt en blijft dalen tot dat het (ver) onder de 1% komt. Als dat het geval is, dan heeft een spoelmiddel geen effect meer. Door de stabiele waterstofperoxide in Cavex Oral kunt u er altijd op vertrouwen dat uw patiënten met de juiste dosering werkzame stof spoelen.

Ervaringen uit Nederland en België

“Dit smaakt veel beter dan de aangelengde variant die wij maakten.”

Ruim 500 dentale professionals in Nederland en België hebben Cavex Oral Pre Rinse in april en mei 2020 getest. De uitkomsten waren duidelijk: 90% van de patiënten heeft het product als positief ervaren. Een patiënt liet via de mondzorgprofessional weten: “De geur en smaak zijn aangenaam.” Daarnaast gaf 97% van de professionals aan te overwegen om voortaan elke behandeling te starten met Cavex Oral Pre Rinse. Een terugkerende opmerking uit de evaluatie was: “Dit smaakt veel beter dan de aangelengde variant die wij maakten.” Verder valt op dat veel mondzorgprofessionals die Cavex Oral Pre Rinse in hun procedure hebben opgenomen, dit ook blijven gebruiken. Verder gebruiken verschillende universiteiten het nu ook standaard voorafgaand aan behandelingen.

Onderzoek Journal of Infectious Diseases

In de zomer van 2020 heeft The Journal of Infectious Diseases een vergelijkende studie gedaan met zeven beschikbare pre-procedurele mondspoelmiddelen. De studie heeft de virale effectiviteit tegen COVID-19 onderzocht. Er is gekeken naar vermindering van de virusdeeltjes. Dit onderzoek heeft aangetoond dat Cavex Oral Pre Rinse bewezen effectief is om de virusdeeltjes in 30 seconden te reduceren.

Start  ook met pre-procedureel spoelen

veilig pre-procedureel spoelen waterstofperoxide

We zullen voorlopig nog niet van COVID-af zijn. Daardoor blijven maatregelen noodzakelijk om verspreiding van het virus te voorkomen. Pre-procedureel spoelen met waterstofperoxide is er daar één van. Cavex Oral Pre Rinse bevat gestabiliseerde waterstofperoxide en is makkelijk in het gebruik. Zowel dental professionals, als universiteiten en patiënten zijn er zeer enthousiast over. Bent u nu geïnspireerd geraakt door dit artikel over pre-procedureel spoelen en wilt u zelf Cavex Oral Pre Rinse in uw  praktijk gaan gebruiken? Dan kunt u bij uw eigen Nederlandse of Belgische dental depot terecht. Als Nederlandse mondzorgprofessional kunt u ook direct via de Cavex webshop bestellen op www.cavexmondspoelmiddel.nl.

Vragen of meer informatie?

Wilt u meer weten over Cavex Oral Pre Rinse? Kijk van op de productpagina.
Indien u vragen heeft of meer informatie wilt, neem dan contact met ons op.