Doorzoek de site

Of bekijk alle producten

14 september ’21

Speciaal voor de mondhygiënist: 5 mondzorg innovaties!

De mondhygiënist krijgt steeds meer verantwoordelijkheden en een steeds prominentere rol binnen de mondzorg. Patiënten willen steeds meer een schoon, wit en fris gebit. Deze ontwikkelingen zien wij bij Cavex Holland ook. In de afgelopen jaren is Cavex blijven innoveren en is er een breed assortiment aan vooruitstrevende producten ontwikkeld in de Cavex fabriek, van oudsher gevestigd in Haarlem. Zo is er de groeiende Oral Care productlijn. Welke innovaties zijn er dan voor de mondhygiënist in de dagelijkse praktijk?

Cavex productpakket ICO mondhygiënist

Pre-procedureel spoelen
In 2020 trof Corona de Nederlandse mondzorg sector hard. Inmiddels zijn de praktijken weer volledig geopend en kunt u uw patiënten weer behandelen. Sinds de start van Corona is er veel gepubliceerd over de effectiviteit van spoelen met waterstofperoxide (H2O2) om infectiebronnen te verwijderen. Dit is ook opgenomen in de dentale richtlijnen om met 1 à 2% waterstofperoxide te spoelen gedurende 30 tot 60 seconden voorafgaand aan de behandeling. De ACTA en het UMCG hebben hier in maart 2020 over gepubliceerd in het NTVT.

Innovatie voor de mondhygiënist: Oral Pre-Rinse
Ontwikkeling Cavex Oral Pre Rinse

Het virus is er nog steeds en zorgt nog altijd voor besmettingen. Tijdens de allereerste uitbraak van Covid-19 in 2020 heeft Cavex Holland in rap tempo Cavex Oral Pre Rinse ontwikkeld. De combinatie van wetenschappelijke informatie met de jarenlange ervaring met waterstofperoxide en mondspoelmiddelen als Fresh4Sure, heeft geleid tot een pre-procedureel mondspoelmiddel op waterbasis met 1,5% gestabiliseerde waterstofperoxide. Pre-procedureel spoelen vermindert het aantal micro-organismen in de mondholte en daarmee de kans op contaminatie met virussen, waaronder het Corona virus, sterk. Welke ingrediënten zorgen dan voor deze reductie?

 

Prettig spoelen voor de patiëntInnovatie voor de mondhygiënist: Oral Pre-Rinse
Cavex Oral Pre Rinse bevat 1,5% gestabiliseerde waterstofperoxide. Doordat het gestabiliseerd is, kunnen u en uw patiënt erop vertrouwen dat het percentage altijd toereikend is om effectief te zijn. Aan het spoelmiddel is een bio adhesief toegevoegd voor de juiste viscositeit en schuimconditie. De antibacteriële werking van erythritol versterkt het reinigende effect. Verdere toevoegingen van glycerine tegen een droge mond en een lichte mintsmaak maken het voor uw patiënt prettig om voorafgaand aan de behandeling te spoelen. De fles van 500 ml is geschikt voor 50 mondspoelingen en is direct gereed voor gebruik. Er zit een geïntegreerde maatbeker op de fles. Hierdoor krijgt u precies de juiste dosering als u in de fles knijpt. U hoeft dan ook geen extra handelingen te verrichten en het is makkelijk in het gebruik. Zo kunt u snel aan de slag met de behandeling. Wilt u zelf Cavex Oral Pre Rinse in uw  praktijk gaan gebruiken? Dan kunt u bij uw eigen Nederlandse of Belgische dental depot terecht. Als Nederlandse mondzorgprofessional kunt u ook direct via de Cavex webshop bestellen op www.cavexmondspoelmiddel.nl.

Innovatie voor gevoelige tanden: Cavex ExSenseGevoelige tanden te lijf
Een veelvoorkomende behandeling is die van gevoelige tanden. Veel patiënten hebben hier last van. Uit een onderzoek door Cavex onder mondhygiënisten, gaven vrijwel alle deelnemers aan dit te ervaren in de dagelijkse praktijk. Het is dus een frequent en vaak lastig probleem, waarbij niet elke oplossing voor iedereen werkt. Ons Oral Care portfolio bevat een uitermate geschikt product voor de behandeling van gevoelige tanden: Cavex ExSense. Het is mogelijk dit zowel in de stoel toe te passen als door de patiënt thuis laten gebruiken. Dit kan een eerste stap zijn om de gevoeligheid te laten afnemen. Wat doet dit product precies?

Cavex ExSense als eerste stap tegen gevoeligheid

Innovatie voor gevoelige tanden: Cavex ExSense

Cavex ExSense conditioner is een eenvoudige, laagdrempelige en biocompatibele oplossing. Het basisingrediënt is hydroxyapatiet. Dit is de bouwsteen van het tandglazuur. In veel gevallen werkt het al direct en neemt de gevoeligheid af door afsluiting van de tubuli. Het is goed mogelijk uw patiënt hier aan de stoel mee te behandelen en vervolgens de conditioner mee te geven aan patiënt om thuis verder te gebruiken. De gel kan met een vinger of wattenstaafje aangebracht worden. Dit is met name effectief bij de tandhals. Cavex adviseert om ExSense ’s ochtends na het poetsen aan te brengen en dit voor het slapen te herhalen. Bij hardnekkige gevoeligheid is ons advies om dit gedurende een week te blijven herhalen.

Innovatie om halitose tegen te gaan: Cavex Fresh-4-SureSlechte adem en halitose
Een ander veel voorkomend probleem naast gevoeligheid van de tanden is een slechte adem. De omvang van dit probleem is groter dan gedacht. Maar liefst 90% van de Nederlanders geeft aan met halitose in aanraking te komen, bijna 40 zelfs wekelijks. Dit betreft niet alleen mensen die een slechte adem bij zichzelf ervaren, maar het gaat ook om mensen in hun omgeving zoals collega’s, vrienden en partners. Vaak durft men er niets over te zeggen uit angst de ander te kwetsen. De lucht van rotte eieren is een bekend voorbeeld van de geur die zwavelgassen kunnen veroorzaken. Soms betreft het een extra-oraal probleem. Dan komt het bijvoorbeeld uit de maag of de darmen. In de meeste gevallen gaat het echter om een intra-oraal probleem. Meestal hebben die patiënten een slechtere mondgezondheid. Wat kunt u hier als mondzorgprofessional tegen doen?

Werkzame stoffen om halitose te behandelen
Er zijn verschillende werkzame stoffen voor de behandeling van halitose. Antibiotica zijn doeltreffend, echter doden ze ook de goede bacteriën en kan bacteriële resistentie of een grijze tong tot gevolg hebben. Chloorhexidine is antibacterieel en daarom veel geadviseerd als tijdelijk spoelmiddel tegen infecties na bijv. een operatie. Het is te agressief voor gebruik over langere tijd. Ook kunnen de tanden bij langer gebruik verkleuren. Cetylpyridium Chloride (CPC) heeft een vergelijkbare werking; dit is ook antibacterieel. Het kan eveneens de tong en de tanden verkleuren. Alcohol doodt de bacteriën, maar droogt tegelijkertijd de mond uit en brandt. Sodium Lauryl Sulfaat is een bekend bestanddeel in veel shampoos vanwege de schuimende werking. Het heeft echter geen effect op bacteriën en kan irriterend werken voor huid en slijmvliezen. Welke oplossing heeft Cavex voor zowel de mondzorgprofessional als de patiënt?

Cavex Fresh4Sure draagt bij om slechte adem en halitose te verhelpenInnovatie om halitose tegen te gaan: Cavex Fresh-4-Sure
Cavex heeft een totaaloplossing ontwikkeld die specifiek gericht is op het doden van de bacteriën die zwavelgassen produceren, waarbij de ‘goede bacteriën’ gespaard worden. Fresh4Sure bevat natuurlijke ingrediënten in plaats van agressieve stoffen. Het hoofdbestanddeel is zinkcitraat. Dit bindt zwavelgas producerende bacteriën die de patiënt daarna uitspuugt. De muco adhesief polymeren zorgen ervoor dat de actieve ingrediënten aan de zachte weefsels plakken. Denk hierbij aan een beschermlaag die wat langer blijft zitten. Daarnaast bevat het erythritol, bekend om de antibacteriële werking. Dit geeft de mondspoeling ook de prettige zoete smaak. Verder bevat het glycerine als mondbevochtiger. De bestanddelen van de tonggel zijn vrijwel identiek aan de ingrediënten in het spoelmiddel. Wat er hier uitspringt, is methyl glyoxal. Dat is een antibacteriële en schimmeldodende component uit Manuka honing dat er voor zorgt dat nieuwe bacteriën zich niet kunnen hechten in de mond. Dat het een extract uit honing is betekent overigens niet dat er suiker in de gel zit. Hoe werk het Fresh4Sure 3-staps systeem?

Stap 1: met de schraper verwijdert de patiënt voorzichtig de film van de tong.
Stap 2: 30 seconden spoelen en gorgelen met het mondspoelmiddel (één keer per dag).
Stap 3: aanbrengen van de tonggel (meerdere keren per dag).

Bijdrage aan een goede mondgezondheid
Waarom is dit nu zo belangrijk? Een slechte adem is van invloed op de sociale omgeving. Er is gelukkig een oplossing die bijdraagt aan een goede mondgezondheid. Fresh4Sure is niet alleen geschikt voor halitose. Het is ook goed te gebruiken als spoelmiddel na een behandeling of na de maaltijd voor een frisse adem.

Cavex HealthypopsSuikervrij snoepgoed met een dentale functie
Zoals eerder beschreven, is er een grote groep patiënten die last heeft van een slechte adem of halitose. Bij oudere patiënten komt dit vaak door medicijngebruik. Het kan ook zijn dat zij niet meer goed in staat zijn hun mondhygiëne op orde te houden. Daarnaast is er een grote groep, veelal oudere patiënten, die ook kampt met een droge mond. Soms komt dit door oncologische behandelingen waardoor de speekselklieren niet meer adequaat werken. Snoepjes of pastilles kunnen helpen om de speekselklieren te activeren. Alleen brengen deze een risico van verslikkings- en verstikkingsgevaar met zich mee en bevatten ze vaak veel suiker. Cavex heeft een innovatief alternatief bedacht: suikervrij snoepgoed met een dentale functie dat bijdraagt aan de mondverzorging. Hoe werkt dat dan?

Cavex Healthypops bevochtigen de mond en helpen tegen een slechte adem
De Cavex Healthypops zijn suikervrije lolly’s op basis van erythritol. Dit heeft zowel een antibacteriële werking als dat het een kunstmatige zoetstof is. Bovendien voorkomt het tandbederf. De lolly’s bevatten geen gluten, zuivel, soja of noten. Er zijn natuurlijke geur- en smaakstoffen toegevoegd. De kersenlolly’s voor xerostomie bevochtigen de mond. De mint- en sinaasappellolly’s helpen tegen een halitose. Omdat ze geen suiker bevatten, maakt dit ze geschikt voor mensen met diabetes en als verantwoord tussendoortje. In de dagelijkse praktijk kunnen ze een praktisch handvat bieden om halitose en xerostomie te bespreken en te starten met behandelen. Verder is het een laagdrempelige en praktische tool om de effecten van suiker op de mondgezondheid aan te kaarten. Wat brengt de toekomst nog voor innovaties voor de mondhygiënist in de dagelijkse praktijk?

Nieuw: Polijsten met Cavex Prophy Paste
Aan het einde van een grondige reiniging, sluit de mondhygiënist deze af door het gebit te polijsten. Hierdoor voelt het tandoppervlak glad aan en blinken de tanden weer. De nieuwste innovatie waar Cavex op dit moment aan werkt, ligt op het vlak van polijsten: Cavex ProphyPaste. Er komen twee varianten: Cavex ProphyPaste Fine en Cavex ProphyPaste Regular. Beiden zijn onlangs naar een testpanel van mondzorgprofessionals gestuurd om uit te proberen. Wordt vervolgd! Wat doen wij nog meer?

Cavex ExperienceCavExperience
In het voorjaar van 2021 heeft Cavex de allereerste CavExperience speciaal voor de mondhygiënist georganiseerd. Tijdens dit webinar kwamen verschillende onderwerpen aan bod zoals gevoelige tanden en halitose. Het was een interactieve sessie waarin met polls is gewerkt. Na afloop van het webinar heeft elke deelnemer een goodiebox ontvangen om alle Oral Care producten die tijdens de verschillende blokken zijn besproken, te testen in de dagelijkse praktijk. Wij hebben leuke en positieve reacties ontvangen van zowel de mondzorgprofessionals als hun patiënten. Een groot aantal deelnemers van de CavExperience heeft daarna aangegeven graag te participeren in het testpanel. In de nabije toekomst gaat Cavex opnieuw een CavExperience organiseren.

Nauwe samenwerking met de mondhygiënist
Ook Cavex ziet de groeiende rol van de mondhygiënist in de Nederlandse mondzorg. Daarom ontwikkelen we innovatieve producten die meerwaarde bieden voor zowel de mondhygiënist als diens patiënt. Dat ontwikkelen doen wij graag samen met professionals! De samenwerking met een testpanel van mondhygiënisten is daar een mooi voorbeeld van. Het is die hechte samenwerking die ons in staat stelt effectieve producten te ontwikkelen die de mondhygiënist ondersteunen in de dagelijkse praktijkvoering.

Vragen, aanvullende informatie of deelname testpanel?
Heeft u vragen over dit artikel? Wilt u aanvullende informatie ontvangen of wilt u ook deelnemen aan het testpanel? Dat kan allemaal. Stuur een e-mail naar dental@cavex.nl met daarin uw specifieke verzoek.