Doorzoek de site

Of bekijk alle producten

8 juli ’21

Stralend de zomer in met een natuurlijk wit gebit met Cavex Bite&White!

Lachen is gezond en geeft ons een boost van zelfvertrouwen. Steeds meer mensen willen dan ook een stralende glimlach met natuurlijk witte tanden. Nu de mondkapjes op de meeste plekken af mogen en wij er weer op uit kunnen, kunnen wij onze lach ook echt laten zien. Door de wildgroei aan allerlei bleekstudio’s en vele online beschikbare whitening producten, is er onduidelijkheid over wat nu effectief is. Er bestaan er veel misvattingen over tanden bleken. Hoe werkt een whitening behandeling nu echt en wat zijn fabeltjes? In dit artikel leest u  hoe u uw patiënten stralend de zomer in kunt sturen met een natuurlijk wit gebit!

Bite&White van Cavex voor een natuurlijk wit gebit

Hoe werkt een whitening behandeling nu echt?
Het belangrijkste om te weten is, dat alleen whitening producten die waterstofperoxide (H2O2) bevatten, kunnen bleken. De waterstofperoxide komt in contact met de tanden door dat de patiënt een individuele of universele bleeklepel draagt. Zodra het in contact komt met het vocht op het glazuur, start een reactie waardoor het uiteen valt in water (H2O) en zuurstof (O2). Bij deze reactie komt energie vrij in de vorm van radicalen die het glazuur doordringen zonder dit aan te tasten. Deze radicalen ‘botsen’ op geclusterde, gekleurde moleculen achter het glazuur waardoor deze uiteen vallen in kleinere, ongekleurde moleculen. De ongekleurde moleculen herverdelen zich, hetgeen een natuurlijk wit gebit oplevert. Zodra alle waterstofperoxide uiteen gevallen is, komen er geen radicalen meer vrij en heeft het langer dragen van de bleeklepel geen zin meer.

Fabel 1: “Bij een bleekstudio krijg ik hetzelfde resultaat als bij de tandarts!”
Goedkope aanbiedingen van bleekstudio’s, supermarkten of webshops klinken aanlokkelijk, maar hun whitening producten werken nooit structureel. Zoals gezegd, geeft alleen waterstofperoxide resultaat. De producten die vrij verkrijgbaar zijn buiten de tandartspraktijk om, bevatten maximaal 0,1% waterstofperoxide. Dit is bij lange na niet genoeg om tanden te bleken. Het is ook niet altijd duidelijk wat deze whitening producten precies bevatten. In de meeste gevallen zitten er vooral schurende materialen in die het gebit slechts reinigen. Alleen de tandarts mag whitening behandelingen met een hogere concentratie waterstofperoxide aanbieden, en alleen bij patiënten die 18 jaar of ouder zijn.

Fabel 2: “Hoe hoger het percentage waterstofperoxide in de whitening gel, des te beter het resultaat”
Dit is een absolute misvatting. In het verleden gebruikte men vaak een hoge concentratie waterstofperoxide en was er direct resultaat. Studies hebben inmiddels uitgewezen dat dit schadelijk kan zijn voor het gebit. Hogere percentages waterstofperoxide gaan gepaard met een lagere pH. Een lage pH kan het tandglazuur beschadigen. Sinds november 2012 is het binnen de Europese Unie niet meer toegestaan om hogere percentages te gebruiken. Whitening gels mogen sindsdien maximaal 6% waterstofperoxide bevatten. Door het lagere percentage duurt het iets langer om de tanden te bleken, maar de behandeling is wel 100% veilig voor het gebit én het bleekresultaat houdt langer aan.

Fabel 3: “Meer whitening gel versnelt het proces”
Alleen de gel die in direct contact met de tanden komt, heeft een blekend effect. Teveel whitening gel in de bleeklepel kan resulteren in irritatie aan het tandvlees. Slechts een druppel whitening gel ter grootte van een speldenkop per element is voldoende. Voorkom overdosering!

Fabel 4: “Het glazuur loopt schade op door een whitening behandeling”
Patiënten vragen vaak als eerste: “Is het schadelijk voor mijn tanden?”. Whitening producten moeten tegenwoordig aan strenge eisen voldoen voor dat ze überhaupt op de markt komen. Goedgekeurde producten die via de tandarts verkrijgbaar zijn, veranderen niets aan de structuur van het glazuur en zijn dus 100% veilig.

Fabel 5: “Het gebruik van een whitening lamp geeft een beter resultaat”
Er is een claim dat het licht van een lamp het effect van de werkzame stof in de whitening gel versnelt. Uit onderzoek komt echter naar voren dat het gebruik van een lamp niet effectiever is. Studies laten juist zien dat sneller bleken ook een snellere afname van het resultaat geeft. Daarnaast creëert een lamp warmte, hetgeen andere risico’s met zich meebrengt.

Cavex: Al 10 jaar whitening expertise uit Nederland
Al sinds 2010 is Cavex Holland actief op het vlak van whitening en sindsdien zijn meerdere Bite&White producten ontwikkeld. In de afgelopen 10 jaar is het portfolio uitgegroeid tot een compleet assortiment voor snelle, veilige en pijnloze whitening behandelingen die ieder duurzame resultaten opleveren. Voor iedereen is er een passende whitening oplossing.

Duurzaam resultaat met de Cavex Bite&White ABC Masterkit
De Cavex Bite&White ABC Masterkit is een effectief en compleet 3-staps systeem voor op maat gemaakte bleeklepels. Patiënten kunnen meerdere dagen bleken wanneer het hen uitkomt en zijn dagelijks binnen een uur klaar. De instructies per stap zijn met afbeeldingen duidelijk in het deksel van de doos weergegeven. Daarnaast is er een QR code afgebeeld die direct naar een instructievideo verwijst. De kit is daardoor ook geschikt voor niet-Nederlandstalige patiënten.

Vragen of meer informatie?
Heeft u vragen over het Cavex Bite&White whitening systeem? Dan kunt mailen naar dental@cavex.nl. Meer informatie vindt u in onze verschillende brochures. Deze kunt u hier bekijken.