Doorzoek de site

Of bekijk alle producten

24 mei ’22

Waterstofperoxide uitgelegd

Bleekbehandelingen zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. De enige effectieve manier om tanden te bleken is met bleekgel die waterstofperoxide bevat. Er zijn verschillende varianten bleekgel die allemaal een aantal unieke eigenschappen bezitten. Welke varianten zijn er en wat zijn de verschillen?

Waterstofperoxide uitgelegd

waterstofperoxide uitgelegd

Waterstofperoxide is een anorganische verbinding van waterstof en zuurstof. De scheikundige formule is  H2O. Het is het actieve  ingrediënt in bleekgel en wordt binnen de dentale wereld al jaren gebruikt als effectieve en veilige bleekoplossing.

Waterstofperoxide werd in 1818 ontdekt door Louis Thénard. Hij produceerde het door bariumperoxide (BaO2) te laten reageren met salpeterzuur (HNO₃). Jaarlijks wordt er wereldwijd meer dan vijf miljoen ton waterstofperoxide geproduceerd.

Bij een bleekbehandeling valt waterstofperoxide (H2O2) uiteen in water (H2O) en zuurstof (O2). De radicalen die bij deze reactie vrijkomen breken de grote gekleurde moleculen in de elementen af tot kleine ongekleurde moleculen. Door dit meerdere keren te herhalen worden alle gekleurde moleculen afgebroken. Aan het einde van de behandeling is de verkleuring op de elementen verdwenen en heeft de patiënt een natuurlijk wit gebit.

Meerdere toepassingen

Binnen de dentale wereld wordt waterstofperoxide al jaren ingezet om effectief en veilig tanden te bleken. Maar er zijn ook andere toepassingen voor waterstofperoxide in de tandartspraktijk, zoals pre-procedureel spoelen.  Onderzoek wijst uit dat preventief spoelen met waterstofperoxide bijdraagt aan het voorkomen van de verspreiding van virussen.

Door de recente ervaringen met het cornavirus kunnen we niet meer om het belang van virusbestrijding heen. Daarom gebruikten we onze kennis van mondspoelmiddelen en waterstofperoxide om Cavex Oral Pre Rinse te ontwikkelen.

Dit pre-procedureel mondspoelmiddel bevat 1.5% gestabiliseerde waterstofperoxide en draagt  bij aan een veiligere praktijkvoering.  De energie die vrijkomt door de reactie van de waterstofperoxide dringt door het virusmembraam heen tot in de  kern  en vernietigt zo het virus.

Verschillende variaties bleekgel

Er zijn verschillende varianten van bleekgel beschikbaar om bleekbehandelingen mee uit te voeren. Iedere variant heeft een aantal unieke eigenschappen. Het is belangrijk dat de verschillende varianten van bleekgel met waterstofperoxide worden uitgelegd, zodat mondzorgprofessionals het juiste advies kunnen geven aan  patiënten.

Carbamide peroxide (cp)

De meeste bleekgel bevat carbamide peroxide, wat bestaat uit waterstofperoxide en urea. Wanneer de carbamide peroxide in contact komt met speeksel, dan komt er waterstofperoxide vrij. Tijdens de eerste twee uur wordt meer dan 50% van de waterstofperoxide afgegeven. Daarna kan het proces nog zes uur lang aanhouden. Daarmee is het een gecontroleerde bleekoplossing. De houdbaarheid is tot drie jaar indien bewaard in de koelkast.

Polyvinylpyrrolidone peroxide (pvp)

Polyvinylpyrrolidone peroxide is een polymeer. Door de grootte van de moleculen is het een hele stabiele bleekoplossing. Het geeft een snelle reactie als het in contact komt met speeksel. Dit proces versnelt nog verder door de hoge temperatuur (32℃) in de mond. Omdat pvp stabiel is bij kamertemperatuur kan het bewaard worden buiten de koelkast, ideaal dus voor on-the-go bleekoplossingen.

Hydrogen Peroxide Superior (HPS)

In de zoektocht naar een stabiele bleekgel hebben wij onze jarenlange expertise en ervaring op het gebied van whitening ingezet. Dit heeft geresulteerd in een revolutionaire vorm van waterstofperoxide: Hydrogen Peroxide Superior.Waterstofperoxide uitgelegd

Deze unieke oplossing is volledig door Cavex ontwikkeld en gepatenteerd. De techniek die we hiervoor hebben gebruikt zorgt ervoor dat pure waterstofperoxide stabiel blijft, door deze in te kapselen. Daarom hoeft Hydrogen Peroxide Superior niet in de koelkast bewaard te worden.

Daarnaast hebben  we ingrediënten toegevoegd waardoor de gel sneller werkt, en dikker wordt naarmate de temperatuur stijgt. Hierdoor blijft het veel beter op de tanden zitten tijdens de bleekbehandeling. Door de pure waterstofperoxide volstaat een lager percentage dan andere aanbieders, met betere resultaten. De HPS gel is direct klaar voor gebruik en hoeft niet eerst gemengd te worden. Dit geeft naast een hoge effectiviteit ook besparingen op het gebied van tijd en geld.

het beste van twee werelden

Hydrogen Peroxide Superior is de nieuwste ontwikkeling op het gebied  van bleekgel. Het combineert de beste eigenschappen van carbamide peroxide en polyvinylpyrrolidone peroxide zoals een ideale viscositeit, en stabiliteit op kamertemperatuur. Daarnaast heeft het een aantal unieke extra eigenschappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de snelle werking wat zorgt voor een maximaal bleekresultaat, met minimale gevoeligheid voor de patiënt.  We bieden Hydrogen Peroxide Superior bleekgel onder andere aan in ons Cavex Bite&White In-Office systeem.

de proef op de som

Bij het ontwikkelen van een nieuwe bleekgel is de mening van de tandarts voor ons enorm belangrijk. Daarom hebben we The Dental Advisor een uitgebreide test laten doen. Na een klinische evaluatie door een team van tandartsen, kreeg deze whitening oplossing een beoordeling van maar liefst 86%. Professionals prijzen de effectiviteit en het gemakkelijke aanbrengen van de bleekgel.

Lees hier het volledige rapport met citaten van tandartsen.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Om ons gehele whitening assortiment te bekijken klikt u hier, of neem contact met ons op.