Doorzoek de site

Of bekijk alle producten

17 januari ’22

De perfecte afdruk… Met alginaat!

Alginaat is een zogenaamd ‘onomkeerbaar’ afdrukmateriaal dat vooral in de dentale wereld veel gebruikt wordt voor het maken van een kopie van de situatie in de mond van de patiënt.

Wat is alginaat?

alginaat afdrukmateriaalDe basis van alginaat is alginezuur dat wordt gewonnen uit specifieke soorten zeewier. Door dit alginezuur te combineren met calciumsulfaat ontstaat een gel. De verhouding van deze twee ingrediënten is bepalend voor de viscositeit van het uiteindelijke alginaat. Omdat het voor een goede afdruk belangrijk is dat het afdrukmateriaal uithardt, wordt een derde ingrediënt toegevoegd: diatomeeënaarde, ofwel skeletten van eencellige organismen die gewonnen worden uit opgedroogde zeebodemgebieden. Twee derde van het alginaat bestaat uit deze diatomeeënaarde.

Innovaties in alginaat

alginaat afdrukmateriaalAls sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw loop Cavex voorop met de ontwikkeling van hoogwaardige dentale alginaten. Het begon allemaal met ‘Cavex CA37’. Dit alginaat, dat nog steeds de naam draagt van het R&D traject van destijds: Calcium Alginaat sample 37, is uitgeroeid tot de wereldwijde standaard voor alginaat. Maar natuurlijk is Cavex niet gestopt met de ontwikkeling van haar alginaten. Inmiddels bestaat het Cavex alginaatportfolio uit vijf verschillende alginaten met ieder zijn eigen specificaties:

 

  • Cavex CA37: een vertrouwd, wereldwijd bewezen stevig alginaat
  • Cavex Impressional: een ongekend sterk alginaat
  • Cavex ColorChange: een alginaat met een kleuromslag per stadium van de afdrukname en een dimensionale stabiliteit van maar liefst 9 dagen.
  • Cavex Orthotrace: met de extra snelle uithardingstijd en unieke ‘red fruit’ smaak ideaal voor orthodontische afdrukken
  • Cavex Cream: De laatste in de familie van Cavex alginaten met een ongeëvenaarde detailweergave van 5µm.

Cavex Cream, waar alles bij elkaar komt.

Bij de ontwikkeling van Cavex Cream zijn de belangrijkste eigenschappen van een goed alginaat bijeen gebracht: hoge treksterkte en elasticiteit en de perfecte viscositeit. De naam zegt het eigenlijk al ’Cream’. Bij het mengen wordt het alginaatpoeder snel opgenomen door het water, waarna een gemakkelijk te mixen, crème-achtige alginaat mix ontstaat die zicht perfect laat aanbrengen op de afdruklepel. Door de prettige bubblegum geur en de gecontroleerde viscositeit die voorkomt dat het alginaat in de keel loopt is een afdruk genomen met Cavex Cream ook prettig voor de patiënt.

De nauwkeurigheid van een siliconenafdruk, met alginaat!

Van oudsher wordt voor een ‘standaard afdruk’ alginaat gebruikt. Voor een extra nauwkeurige afdruk, bijvoorbeeld voor kroon- en brugwerk, wordt vaak gekozen voor siliconen. Dit omdat siliconen een detailweergave hebben van 5 tot 15 µm. Door de unieke samenstelling van de beste grondstoffen geeft alleen Cavex Cream een detailweergave van 5µm. Minstens zo gedetailleerd als siliconen dus! Na het nemen van de afdruk is deze twee dagen dimensioneel stabiel, en door de hoogte treksterke en flexibiliteit is een Cavex Cream afdruk twee keer uit te gieten.

The Best Alginate in the World

alginaat afdrukmateriaalDe unieke eigenschappen van Cavex Cream zijn niet onopgemerkt gebleven bij ‘The Dental Advisor’, een hoog aangeschreven Amerikaans initiatief waar een groot aantal tandartsen producten testen en waarderen. Ook Cavex Cream is door de Dental Advisor getest en gewaardeerd. Dit heeft geresulteerd in een waardering van 98% dat gelijk staat aan de maximale score van 5 +’en. Daarnaast heeft Cavex Cream het predicaat ‘Top Award winnen gekregen. En dit alles niet één keer, maar gelijk vier jaar achter elkaar: 2018, 2019, 2020 en 2021. Klik HIER om de Dental Advisor beoordeling te lezen.

 

De perfecte mix

Een perfecte afdruk is geen toeval. Natuurlijk is de kwaliteit van het gemengde alginaat en van de uiteindelijke afdruk sterk afhankelijk van de manier waarop het alginaat gemengd wordt. Binnen het ‘Premium Alginate System’ van Cavex bevinden zich verschillende accessoires om de kwaliteit van het alginaat en de dosering te optimaliseren, maar voor een perfecte mix is er maar één mogelijkheid: De Cavex Alginate Mixer 3. Door de gecontroleerde manier waarop de energie aan het alginaat wordt toegevoegd en de opbouw van het mixprogramma -dat overigens slecht 6 tot 8 seconden duurt- kunt u er altijd op vertrouwen dat u afdrukken neemt met een perfecte alginaat mix, vrij van klontjes en luchtbellen.

De powercombi Cavex Cream & CAM 3

Kies voor perfectie, kies voor details, kies voor de powercombi van Cavex Cream en de Cavex Alginate Mixer 3 en laat u verrassen door de ongekende eenvoud van het mixen, het nemen van de afdruk en de detailweergave. Cavex Cream en de Cavex Alginate Mixer 3 zijn verkrijgbaar bij alle Cavex dealers in de Benelux.

Bekijk het webinar ‘De perfecte afdruk… Met alginaat’.

Eerder heeft Cavex een webinar verzorgd over de powercombi van Cavex Cream en de CAM3. IN het webinar van ongeveer 30 minuten vertellen en demonstreren we alle ins & outs over Cavex Cream, de Cavex Alginaat Mixer 3 en hoe met deze powercombi altijd de perfecte afdruk wordt gemaakt. Klik HIER om het webinar te bekijken.

Wilt u meer weten over de Powercombi of andere producten van Cavex ? Neem dan contact met ons op.